DE KRANT – Een krant voor en door dementerenden

No comments yet

KRANTMaart 2014. Op 28.2.2014 is DE KRANT verschenen, de allereerste krant voor en door dementerenden. Het is een uitgave van het Odensehuis in Amsterdam, een inloophuis voor mensen met beginnende dementie. De krant kwam tot stand in samenwerking met de Gerrit Rietveld Academie (Amsterdam). Op zaterdag 12 april komt de tweede editie uit. Deze keer ter gelegenheid van het  ‘De-mens-zie Festival’.  Op die dag kan de stad kennis maken met het Odensehuis, de bezoekers en de activiteiten die ze daar organiseren.

Het festival en de krant zijn twee voorbeelden van de plannen die momenteel ontwikkeld worden om van de wijk een vriendelijker omgeving te maken voor mensen met dementie. Aanjager hiervan is Henri Snel. Snel doet onderzoek naar de relaties tussen Alzheimer en Architectuur en is als docent verbonden aan de Rietveld Academie.  Samen met studenten onderzoekt hij de mogelijkheden van een dementievriendelijke wijk. Dat gebeurt in nauwe samenwerking met de ervaringsdeskundigen,  met experts en buurtgenoten.

‘Mensen met dementie worden snel vergeten’, schrijft ontwerper Mees van Rijckevorsel in een redactionele bijdrage over de bedoeling van de Krant. De Krant moet dementerenden helpen om de weg te vinden in hun omgeving en om ze te informeren over wat er gebeurt in hun wijk. In de Gedachtenkamer van het Odensehuis hebben bezoekers met elkaar besproken wat ze belangrijk vinden in hun buurt. En wat ze er missen.
Over de vormgeving van de krant is duidelijk nagedacht. Op het omslag staat in koeienletters de naam vermeld: DE KRANT, daaronder een foto van Odensehuis-bezoekers. De onderwerpen die aan bod komen staan dichtbij het dagelijks leven: het winterweer, de namen van profclubs uit het voetbal, looproutes met markeringen voor mensen met dementie en een aankondiging van speciale rondleidingen voor mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Binnenkort komt ZorgLab2015 uitvoeriger terug op het Amsterdamse Odensehuis en met een aantal  soortgelijke initiatieven voor mensen met beginnende dementie en hun mantelzorgers.

Lees DE KRANT: http://alzheimer-architecture.nl/Dementianewspaper.pdf

image_pdfimage_print
Bookmark and Share

Comments

Leave a Reply

What is 8 + 6 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)


 • About

  Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress. Read more...
 • Support

  Rozenberg Quarterly does not receive subsidies or grants of any kind, which is why your financial support in maintaining, expanding and keeping the site running is always welcome. You may donate any amount you wish and all donations go toward maintaining and expanding this website.

  10 euro donation:

  20 euro donation:

  Or donate any amount you like:

  Or:
  ABN AMRO Bank
  Rozenberg Publishers
  IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
  BIC ABNANL2A
  reference: Rozenberg Quarterly

  If you have any questions or would like more information, please see our About page or contact us: info@rozenbergquarterly.com
 • Like us on Facebook

 • Follow us on Twitter

 • Recent Rozenberg Quarterly Articles

 • Rozenberg Quarterly Archives