Het vak, de droom en het geld

1 Comment

LogoRQJuli 2013. De verleiding is groot om met een klassieker van mijn generatie te beginnen. The times they are a-changin’. En inderdaad, de tijden veranderen.
In dit stuk beperk ik me tot de kansen die de veranderingen binnen het vak  – het wetenschappelijk publiceren – ons bieden.

Twee van de belangrijke onderwerpen waar het vak over discussieert, vormen de basis voor het idee achter de Rozenberg Quarterly.
De Rozenberg Quarterly (vanaf nu: RQ) is gebaseerd op het gratis aanbieden van wetenschappelijke teksten, de open access cultuur.
Zie: http://legacy.earlham.edu/~peters/fos/overview.htm

Dat de RQ naast wetenschappelijke teksten ook (onderzoeks)journalistiek en cultuur aanbiedt, is om te illustreren dat wetenschap niet los van de wereld staat. Op hun beurt vertellen wetenschappelijke artikelen de lezers weer iets over de wereld waarin wij leven.

De RQ ging in 2011 online. De site was bedoeld als marketinginstrument voor o.a. Rozenberg Publishers. Al snel bleek dat het veel leuker was om er een ‘echt’ tijdschrift van te maken.

In april 2011 zijn we opnieuw begonnen en nu met het plaatsen van artikelen, enerzijds gebaseerd op boeken die Rozenberg uitgaf of uitgegeven heeft en  anderzijds op artikelen van mensen uit ons internationale netwerk. Langzaam maar zeker groeide de RQ.

Vanaf januari dit jaar (2013) zien we dat het bezoek aan de site snel stijgt. Waren er in januari een kleine duizend mensen die al dan niet per ongeluk op de site kwamen, nu zitten we op ruim vierduizend bezoekers per maand. Ruim een derde van de bezoekers komt regelmatig terug.
Minstens zo belangrijk is dat we vanaf januari 2013, in hoog tempo, stukken en complete boeken aangeboden krijgen om online te zetten.  En daarmee komt een droom uit.

Uit de beginzinnen is al duidelijk geworden bij welke generatie ik hoor. Iets van de naïviteit uit die periode heeft zich in me genesteld. In onze mission statement staat het zo: Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress.
Dit statement oogt als een cliché. Maar tegelijkertijd staat er precies wat de RQ voor ogen heeft: informatie delen, kennis toegankelijk maken.

Toegankelijk door de krant op twee peilers te laten rusten: gratis en technisch eenvoudig. Daardoor zijn we ook in landen waar de infrastructuur nog niet volwassen is, goed bereikbaar.

Tot nu toe kost de RQ ons alleen tijd en energie. Onze boterham verdienen we elders.

Dromen komen soms uit.
Dat is waar we nu voor staan.
En de vraag is of we deze droom waar kunnen maken.

Op dit moment wachten ruim 600 stukken op publicatie in de RQ.
Vorige week zijn we met een vakgroep van een universiteit overeengekomen dat we volgend jaar een deel van hun archief tegen betaling online gaan zetten in de RQ.
Dat er volgend jaar voor het eerst betaald wordt voor het publiceren van bijdrages is hoopvol en laat zien dat het concept deugt.

Toen we de RQ in 2011 herstartten, hoopte ik dat we binnen vijf jaar zo’n goede site hadden opgebouwd dat de lezer het niet meer dan normaal vond om met een ondersteunend abonnement de RQ in leven te houden.
En dat vakgroepen en instituten door het ontsluiten van bijv. archiefmateriaal tegen betaling voor verdere financiering zouden zorgen.
Nu heeft de werkelijkheid ons ten dele ingehaald. Vijf jaar blijkt niet nodig te zijn om een goede site maken.

We gaan in de komende tijd op zoek naar geld. We beginnen bij u, de lezer.
Ieder bedrag is welkom als ondersteuning van de activiteiten.
Daarnaast gaan we universiteitsbibliotheken benaderen voor een ondersteunend abonnement.
Ook gaan we kijken of er fondsen of organisaties zijn die ons willen helpen de stap naar volwassenheid te maken.

Om onze droom – het groot maken van de RQ – uit te laten komen, doe ik een beroep op u om als ondersteunend abonnee van de RQ een bijdrage te storten.

U kunt uw bijdrage overmaken naar:
ABN AMRO Bank
Rozenberg Publishers
IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
BIC ABNANL2A
reference: Rozenberg Quarterly

Rozenberg Publishers
Lindengracht 302 d+e
1015 NK Amsterdam
Nederland

image_pdfimage_print
Bookmark and Share

Comments

One Response to “Het vak, de droom en het geld”

 1. RQ
  September 23rd, 2013 @ 8:04 pm

Leave a Reply

What is 19 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

 • About

  Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress. Read more...
 • Support

  Rozenberg Quarterly does not receive subsidies or grants of any kind, which is why your financial support in maintaining, expanding and keeping the site running is always welcome. You may donate any amount you wish and all donations go toward maintaining and expanding this website.

  10 euro donation:

  20 euro donation:

  Or donate any amount you like:

  Or:
  ABN AMRO Bank
  Rozenberg Publishers
  IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
  BIC ABNANL2A
  reference: Rozenberg Quarterly

  If you have any questions or would like more information, please see our About page or contact us: info@rozenbergquarterly.com
 • Like us on Facebook

 • Follow us on Twitter

 • Archives