Ikki’s eiland ~ Naar de West

No comments yet

WestMijn eerste kennismaking met Ikki’s eiland was niet om over naar huis te schrijven.
Op mijn achtste verjaardag kreeg ik het album Naar ‘de West’, een plaatjesboek uit 1955 over de Nederlandse overzeese gebiedsdelen.
‘Net als vijf en twintig en driehonderd jaar geleden speelt het leven zich in kleine verhoudinkjes af. Ik weet niet of men hier van een idylle mag spreken. Mocht het er evenwel een zijn, dan is het wel een slaperige en vervelende idylle’, schrijft de auteur, Piet Bakker, over Bonaire.

De auteur heeft het niet zo op het eiland. Ja, duiken dat zou je er goed kunnen, maar daar houdt ie toevallig niet zo van. Verder kan Bakker niet zoveel aardigs bedenken.
‘In een streepje schaduw van het blakerend hete plein lag een zwarte hond te hijgen. Het was of de schrikbarende hitte door die haastig hijgende hond gestalte kreeg. Zo heet was het dat ik al mijn energie nodig had om dit zonbeschroeide plein over te steken en naar het politiebureau te gaan waar ik een formaliteit in orde moest maken. Er lagen acht politie-agenten te slapen. En ik heb niet de moed opgebracht hun rust te verstoren. Dit was de eerste indruk die ik van Bonaire kreeg.’

Na lezing van het hoofdstuk over Ikki’s eiland, rende ik niet naar het hok om mijn fietsje te pakken. Het leek me niet nodig dat eiland dat daar maar wat in de zon lag, te bezoeken. Er was blijkbaar niets te doen. Net als in het dorpje waar ik woonde. Je gaat niet op reis om niks mee te maken.

In het Naschrift van zijn verslag over de reis door de West, meldt Bakker overigens dat hij het gebied nooit meer zal vergeten, zoveel indruk heeft het gemaakt. Behalve dan Ikki’s eiland.

Als achtjarige lette ik niet op de slotzinnen van het boek.
‘Hoe ook de toekomstige verhouding tot Nederland moge worden, vast staat het dat wij een ereschuld hebben in te lossen ten aanzien van de bevolking. In de West zijn stellig niet de schoonste bladzijden van onze eeuwenoude koloniale geschiedenis.’

Zie: http://ikkiseiland.com/

image_pdfimage_print
Bookmark and Share

Comments

Leave a Reply

What is 16 + 10 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)


 • About

  Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress. Read more...
 • Support

  Rozenberg Quarterly does not receive subsidies or grants of any kind, which is why your financial support in maintaining, expanding and keeping the site running is always welcome. You may donate any amount you wish and all donations go toward maintaining and expanding this website.

  10 euro donation:

  20 euro donation:

  Or donate any amount you like:

  Or:
  ABN AMRO Bank
  Rozenberg Publishers
  IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
  BIC ABNANL2A
  reference: Rozenberg Quarterly

  If you have any questions or would like more information, please see our About page or contact us: info@rozenbergquarterly.com
 • Like us on Facebook

 • Follow us on Twitter

 • Recent Articles

 • Rozenberg Quarterly Archives