RespectRight – Respecting the work – Nederlands

No Comments yet

De zegeningen van internet zijn talloos.
Als ik me hier alleen beperk tot de rol die internet speelt bij de verspreiding van kennis bijvoorbeeld, durf ik te spreken van een droomscenario. Nog nooit hebben zoveel mensen eenvoudig toegang tot zoveel kennis. En in veel gevallen nog gratis ook.
Ik tel de zegeningen en ben tevreden.
Maar.
Er is een maar.
Wij proberen ons brood te verdienen met het uitgeven van boeken, voornamelijk wetenschappelijke publicaties. Naast de papieren versie geven we ook boeken uit als ebook.
We willen graag klantvriendelijk werken en kiezen daarom voor een gebruikersvriendelijke oplossing waarbij de klant voor gebruik niet eerst software moet downloaden. Ook kiezen wij niet voor software waarmee de klant beperkt wordt in de mogelijkheden om het gekochte op verschillende apparaten te zetten.
Natuurlijk, je kunt de boeken ook een watermerk geven zodat de weg naar de klant herleid kan worden wanneer het boek ineens op een site opduikt.
Maar dan er is nog een maar: voor alle beveiligingssystemen is de oplossing om dat systeem te kraken het eerste dat opduikt als je in een zoekprogramma ‘beveiliging ebook’ intikt.

De internetcultuur waarbij bijna alles gratis beschikbaar is, heeft grote charmes. Ik hoef alleen maar naar mezelf te kijken. Vroeger kocht ik dag- en weekbladen, ging ik naar de boekhandel en de bibliotheek om te lezen, te kijken, te proeven en te kopen. Nu ga ik het net op en kijk naar de koppen, lees de kranten, zoek iets op en ben tevreden.
Natuurlijk, ik koop ook boeken online, betaal voor sommige tijdschriften, maar in veel gevallen ben ik tevreden met de informatie die ik gratis vind op het net.

Maar, zoals gezegd, er is een maar.
Laten we beginnen met de auteur. Je denkt, schrijft en herschrijft. Uiteindelijk zoek je een uitgever die jouw boek wil uitgeven. Die uitgever leest, denkt, overlegt en stelt voor om een redacteur de puntjes op de i te laten zetten.
Als auteur wil je een compensatie voor de arbeid die je verricht hebt. De redacteur verwacht dat de uitgever de werkzaamheden vergoedt. De uitgever wil graag de salarissen en de huur betalen. En zelf ook nog een boterham verdienen. Als het boek klaar is, al dan niet gedrukt, moet het boek verkocht worden. De boekhandelaar moet ook verdienen aan de verkoop.
Al die kosten probeer je terug te verdienen door de klant een zeker bedrag te laten betalen voor het werk van al die mensen die betrokken zijn bij de totstandkoming van de publicatie.
En dus vragen wij geld voor onze boeken. Ook voor onze ebooks.
We rekenen erop dat de klant fatsoenlijk is en het bestand van het ebook niet aan alle familieleden en kennissen doorstuurt. Of nog brutaler: het bestand zomaar online zet zodat iedereen die geïnteresseerd is, gratis kan lezen wat de auteur bedacht heeft.

Internet is nog jong. De etiquette voor ons gedrag op het net is in wording. Niet dat etiquette de definitieve oplossing is voor de problemen rond online publiceren. Het gedrag op internet zal altijd een spiegel blijven van het menselijk gedrag in de echte mensenwereld.
Bewustwording van de problemen is het begin.
Begrip kweken voor ieders positie is het begin van het ontwikkelen van een gedragscode.

Om te zorgen dat onze producten ook in de toekomst aan de wenselijke kwaliteitseisen voldoen, vragen wij respect voor ons werk.
Wij kiezen ervoor om onze ebooks niet te beveiligen. In ons aller belang. Wij besparen op de kosten en de klant wordt niet beperkt in het gebruik. En met het gebruik van het logo garanderen wij dat we een realistische, eerlijke prijs vragen voor onze boeken.
Wij gaan op onze website en in onze ebooks dit logo zetten: RespectRight.

Met het logo vragen wij respect voor het intellectuele eigendom en het copyright.
Of eenvoudiger geformuleerd: wij respecteren een ieders werk.

Tot slot:
De invalshoek die ik hier gebruik staat niet op zichzelf. Uiteindelijk telt het voor alles wat we delen op het net. Van foto tot muziek, van boek tot schilderij. Of we er nu geld voor vragen of niet.

Om het nog mooier te maken: het logo is ook bruikbaar in algemene zin. Van ambulancepersoneel tot auteur, van brandweerman tot muzikant, van winkelier tot fotograaf.
Wij hebben respect voor een ieders werk.

RespectRight: Respecting the work

DownloadDownload PDF-File Logo

image_pdfimage_print
Bookmark and Share

Comments

Leave a Reply

What is 6 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)


 • About

  Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress. Read more...
 • Support

  Rozenberg Quarterly does not receive subsidies or grants of any kind, which is why your financial support in maintaining, expanding and keeping the site running is always welcome. You may donate any amount you wish and all donations go toward maintaining and expanding this website.

  10 euro donation:

  20 euro donation:

  Or donate any amount you like:

  Or:
  ABN AMRO Bank
  Rozenberg Publishers
  IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
  BIC ABNANL2A
  reference: Rozenberg Quarterly

  If you have any questions or would like more information, please see our About page or contact us: info@rozenbergquarterly.com
 • Like us on Facebook

 • Follow us on Twitter

 • Archives