Social Care TV brengt zorgvernieuwing in beeld

No comments yet

scieInformatief en leerzaam, dat zijn de eerste associaties bij de circa 120 filmpjes die SCIE, Social Care Institute for Excellence, vanuit Londen over het Verenigd Koninkrijk verspreidt. Informatief omdat ze buitenstaanders een blik gunnen op de praktijken van het uitvoerend sociaal werk. En dan vallen de overeenkomsten op met kantelingen en transities die wij ook in Nederland in de zorg meemaken. En leerzaam vanwege de aandacht in de filmpjes voor de mensen die zelf vertellen over de zorg die ze krijgen. Maar ook vanwege de tips aan het eind, tijdens een recente update zijn alle filmpjes voorzien van een praktische handreiking. De website van Sciehttp://www.scie.org.uk/

Bredere bekendheid
De variatie aan onderwerpen is heel groot, ze gaan over kleinkinderen die mantelzorger zijn bij hun grootouders, over dementerenden die tegen belemmeringen aanlopen in de openbare ruimte, over slimme aanpassingen waardoor werken met een handicap toch lukt. Maar ook over meer abstracte zaken als zelfredzaamheid, participatie, coproductie en integratie. Dit is zo maar een greep uit het aanbod. Het gaat om korte filmpjes van hooguit tien minuten. Bij alle onderwerpen gaat het in de eerste plaats om de dagelijkse praktijk van de zorg en de ervaringen van mensen die gebruik maken van sociale voorzieningen, inclusief hun familie, omstanders en hun zorgverleners. In 2009 is de TV-tak van Scie hier mee gestart. Met de bedoeling om de praktijk van het sociaal werk en bredere bekendheid te geven. Het is toegankelijk voor de geïnteresseerde leek, maar heeft ook genoeg te bieden voor de professional en studenten sociaal werk.

Het promotiefilmpje:

Participatie en co-productie
De films zijn ingedeeld in een kleine twintig thema’s. Eén daarvan is participatie en co-productie. In het hier volgende filmpje leggen ze uit wat het verschil is tussen beide begrippen. Zo vertelt iemand over zijn ervaringen met participatie dat hij in de circuits van zorg en welzijnswerk regelmatig met zijn kop tegen de muur liep. Bij co-productie voelt hij zich als een vis in het water, heeft hij meer zeggenschap en merkt dat ze echt naar hem luisteren.

What makes co-production different from participation?

Care leavers
Een mooi voorbeeld van de extra mogelijkheden van dit TVkanaal is het Care leavers project, waarbij vier jonge ex-cliënten uit de zorg een speciale training krijgen. Ze leren hoe ze oudere ex-zorg cliënten in een gesprek van twee tot drie uur hun levensverhaal kunnen laten vertellen. Die gesprekken worden integraal opgenomen en komen in het archief van het respectabele British Library. Dat resulteert in twee films. Het eerste filmpje is getiteld Journeys through the care system en volgt stap voor stap de stadia die ze doorlopen hebben in de zorg, vanaf het allereerste contact. In het tweede filmpje Reflections on being in care, vertellen ze hoe het hen verder is vergaan en welke impact het had op de rest van hun leven.

The making of
Bijzonder aan deze reeks is het derde deel. In The making of the care leavers stories project komen de diverse partijen aan het woord over de manier waarop de twee films tot stand zijn gekomen. De jonge ex-cliënten vertellen hoe ze het vonden om lotgenoten van een andere generatie te interviewen. En leden van de begeleidingsgroep geven hun mening over het proces bij de totstandkoming en de waarde van het resultaat. Op die manier wordt het een verhaal van en een verhaal over ex-cliënten. En wordt het vanuit meerdere invalshoeken belicht.

Voor het tv-kanaal van scie: http://www.scie.org.uk/socialcaretv/

YouTube-kanaal: https://www.youtube.com/user/SocialCareTV

image_pdfimage_print
Bookmark and Share

Comments

Leave a Reply

What is 9 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)


 • About

  Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress. Read more...
 • Support

  Rozenberg Quarterly does not receive subsidies or grants of any kind, which is why your financial support in maintaining, expanding and keeping the site running is always welcome. You may donate any amount you wish and all donations go toward maintaining and expanding this website.

  10 euro donation:

  20 euro donation:

  Or donate any amount you like:

  Or:
  ABN AMRO Bank
  Rozenberg Publishers
  IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
  BIC ABNANL2A
  reference: Rozenberg Quarterly

  If you have any questions or would like more information, please see our About page or contact us: info@rozenbergquarterly.com
 • Like us on Facebook

 • Follow us on Twitter

 • Recent Rozenberg Quarterly Articles

 • Rozenberg Quarterly Archives