David Pinto ~ Marokkaanse Jood van analfabete ouders

2 Comments

Prof.dr. David Pinto. Ills. Joseph Sassoon Semah

In Marokkaanse Jood van analfabete ouders neemt David Pinto ons mee van een klein Berbers dorpje in Marokko, naar Israël en Nederland en sluit in deel 2 af met een aantal observaties over het huidige Nederland.
In zijn levendige, bewogen autobiografie volgen we een ambitieus kind van analfabete ouders die uiteindelijk professor wordt in Nederland. Ondanks zijn ‘onfatsoenlijke uitspraken’ is het een interessant verslag van een bewogen leven met veel hoogte- en dieptepunten.

Pinto is als jood geboren in het Berberse dorpje Midelt in Marokko in een gezin van dertien kinderen, waarvan hij de vijfde was en lieveling van zijn moeder. In die tijd woonde in Marokko 250.000 joden, in Midelt zo’n 3000 joden. Hij kon goed leren, maar naar het lyceum gaan was te duur. Pinto koos als opleiding een Chassidische Yeshiva in Meknès, een moderne stad met een grote joodse gemeenschap, waar hij snel de eerste, hoogste klas bereikte. Vervolgens kwam hij terecht in een luxueuze Yeshivah in de stad Sefrou, 25 km van Fès verwijderd, waar hij werd toevertrouwd aan de Rabbi om met hem dagelijks de Talmoed te bestuderen. Ook hier verveelde hij zich snel en werd leerling op het Marokkaans Instituut voor Hogere Hebreeuwse Studies in Rabat. Toen daar een orthodoxe Rabbi werd benoemd, vertrok Pinto. Hij werd leraar op een joodse meisjesschool. Zijn oudere broer en twee zusters waren inmiddels naar Israël geëmigreerd en onder morele dwang van zijn moeder vertrok hij met zijn familie naar Israël, verzorgd en gefinancierd door Sochnut (The Jewish Agency for Israel). Hij reisde via Tanger, Gibraltar, Marseille naar Haifa in Israël. Hij vestigde zich in Akko, waar zijn oudste broer en vele migranten uit Marokko woonden. Na een ellendig begin zonder werk werd Pinto leraar in Beër Sjeva in zuidelijk Israël, een stad vol joden uit Arabische landen. Hier ontmoette hij zijn latere vrouw Yaël met wie hij vier kinderen kreeg en dertig jaar is getrouwd geweest. Aan de Zesdaagse Oorlog nam hij deel als hospik. Na deze oorlog kwamen Pinto en zijn vrouw in Nederland terecht bij zijn schoonmoeder in Groningen. Na een mislukte carrière als broeder in een ziekenhuis, ging Pinto Semitistiek- Talen en culturen van het Nabije Oosten studeren. Vervolgens werd hij aangenomen voor de functie van ‘Consulent Anderstaligen’ voor de regio Midden-IJssel, klom op tot directeur stichting welzijn buitenlanders West-Brabant, een avontuur dat ook niet lang duurde. Pinto besloot op eigen risico en zonder subsidie zelf iets op te zetten en dat werd het Intercultureel Instituut (ICI) voor cursussen, trainingen, onderzoek en advies op het gebied van interculturele communicatie, dat langzaam succesvol werd. Hij werd beroemd en berucht door zijn uitgebreide opiniestuk in de Volkskrant (18 juni 1988) waarin hij het concept ‘doodknuffelen’ van migranten lanceerde, dat in eerste instantie leidde tot grote weerstand en uitsluiting in linkse kringen en de ‘welzijnsmaffia’, aldus Pinto.

Ondanks alle tegenslagen, frustraties, tegenwerkingen en een ‘pakketje’ dat haaks staat op wat voor ‘fatsoenlijk’ doorgaat in beschaafd Nederland, heeft hij het beste bereikt, e.e.a. ontwikkeld, tot stand gebracht en veel gepubliceerd, boeken, artikelen, stukken in kranten. Hij kreeg de erkenning waar hij zo hard op zoek naar was.

Een paar voorbeelden van zijn ‘onfatsoenlijkheid’: als kind al selecteerde hij al zijn vrienden het liefst op ‘hun educatie, status, aanzien, positie. Niet zozeer op lief, leuk of aardig.’ Ook verder in zijn boek neemt hij geen blad voor de mond: zo beschrijft hij hoe onthutst hij is dat zijn vrouw Yaël een vriendje heeft gehad die ‘neger’ was en zijn aversie tegen een ‘lelijk zwarte, dikke moeke’ die het journaal van zes uur presenteert. Ook moslims krijgen het hard te verduren als de groep die ‘de ondergang van Europa teweegbrengen’.
Pinto analyseert zijn leven en sluit af met: ‘De prijs van de jacht op succes, het orgasme van erkend te worden ondanks de soms bittere armoede in de jeugd en de grote tegenslagen (met name in Nederland). Boven komen drijven, ondanks alles, maar ook ten koste van (bijna) alles. Was het de moeite waard? Ja, toch wel denk ik. Het alternatief, berusten in je ‘lot’ en er een te zijn in de grote grijze massa, is wellicht voor velen aantrekkelijk, maar niet voor mij.’

David Pinto – Een Marokkaanse Jood van analfabete ouders. Uitgeverij Aspekt, Soesterberg, 2020. ISBN: 9789463388375
Prof. dr. David Pinto scheef onder andere Effectieve interculturele communicatie en De Piramide van Pinto en samen met Paul Cliteur stelde hij de bundel Moord op Spinoza samen.
Zie : http://rozenbergquarterly.com/david-pinto-paul-cliteur-red-moord-op-spinoza-de-opstand-tegen-de-verlichting-en-moderniteit/

image_pdfimage_print
Bookmark and Share

Comments

2 Responses to “David Pinto ~ Marokkaanse Jood van analfabete ouders”

 1. David Pinto
  April 22nd, 2020 @ 11:41 pm

  Mooi geschreven Linda. Dank je!

 2. Ton Nijhof
  April 23rd, 2020 @ 7:38 pm

  Prachtige recensie en een mooi compliment aan een heel bijzonder mens.

Leave a Reply

What is 2 + 7 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

 • About

  Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress. Read more...
 • Support

  Rozenberg Quarterly does not receive subsidies or grants of any kind, which is why your financial support in maintaining, expanding and keeping the site running is always welcome. You may donate any amount you wish and all donations go toward maintaining and expanding this website.

  10 euro donation:

  20 euro donation:

  Or donate any amount you like:

  Or:
  ABN AMRO Bank
  Rozenberg Publishers
  IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
  BIC ABNANL2A
  reference: Rozenberg Quarterly

  If you have any questions or would like more information, please see our About page or contact us: info@rozenbergquarterly.com
 • Like us on Facebook

 • Follow us on Twitter

 • Archives