De piramide van geluk ~ Inleiding

U bevindt zich in een economische crisis. Lees de krant er maar op na. Hoe komt dat nu allemaal, hoe zit dat? Maar vooral: wie hebben de schuld van deze crisis? Dat is wat u en ik willen weten.
Het antwoord is niet welkom, maar u en ik zijn de schuldigen.
Dat is de onaangename verrassing van dit boek. Op zoek naar verzachtende omstandigheden – wnat ook dit boek moet verkocht – stellen we daarom de volgende vraag: waarom zijn wij medeplichtig?

Op zoek naar het antwoord op deze vraag komen we bij de economen terecht.
Zij weten waar het over gaat. Zij weten waarom de een veel geld verliest, waarom de ander te veel auto’s maakt. Waarom de een wel durft te vragen om miljarden en de ander niet, weten zij niet.
Maar ze weten wel waarom de een miljarden krijgt. En de ander niet.
Daarom is economie een wetenschap.

Dit boek probeert de basisprincipes uit te leggen van hoe economie werkt. Dit wordt gedaan aan de hand van een praktisch voorbeeld: bankieren.
Een bank is namelijk het beste voorbeeld om aan u duidelijk te maken wat economie is. Omdat een bank alles doet met geld wat er met geld gedaan kan worden.
U bent namelijk maar beperkt in uw handelen: u koopt er iets mee, u leent soms, spaart zo nu en dan of verliest het.
Een bank doet veel meer met geld.

Aan de hand van de geschiedenis van het bankieren – de ontwikkeling van simpele bewaarplaats tot moderne bad banker – komen we bij de eenvoudige wetten die samen de wetenschap economie vormen.

Berlijn, 2009

Naar: de-totstandkoming-van-het-bankwezen-geld/