Rosemarijn Hoefte ~ Koloniale stuiptrekking: Het experiment Suriname in de jaren 1930

Prof.dr. Rosemarijn Hoefte

Op 16 maart j.l. hield Rosemarijn Hoefte, in 2017 met steun van het KITLV-KNAW benoemd tot hoogleraar Geschiedenis van Suriname sinds 1873 in vergelijkend perspectief, haar inaugurele rede, getiteld ‘Koloniale stuiptrekking: Het experiment Suriname in de jaren 1930’ aan de Universiteit van Amsterdam.

Begin jaren dertig van de vorige eeuw veroorzaakten economische misère en werkloosheid sociale onrust in Suriname. In tegenstelling tot andere Caraïbische koloniën vond in Suriname een conservatieve backlash (tegenbeweging) plaats. Rosemarijn Hoefte gaat in haar oratie in op de discrepantie tussen het Nederlands koloniale beleid en het groeiende Surinaamse bewustzijn in de dertiger jaren.

De nieuw benoemde gouverneur J.C. Kielstra voerde een repressief beleid en lanceerde een experimenteel plan om Suriname via een tweetraps strategie te ‘ver-indischen’. Het meest in het oog springende element was de migratie van 100.000 Javanen ten behoeve van de kleine landbouw.

Het beleid van Kielstra en zijn plan tot de ver-indisching van Suriname waren een koloniale stuiptrekking. De gouverneur parachuteerde zijn plannen in de kolonie, zonder veel voeling voor wat de inwoners van Suriname bewoog of belangrijk vonden. De gouverneur was blind voor veranderingen in koloniale samenlevingen in het algemeen en die in Suriname in het bijzonder. Hij zag niet dat er een er een ‘eigen’ Surinaamse samenleving begon te gloren, aldus Hoefte.

De oratie kunt u hier terug lezen.

Een Engelse versie is ook beschikbaar.