Trix van Bennekom ~ Halte Hausdorff

No Comments yet

06-24-2024 ~ Het leven van David Hausdorff. Jood, huisarts en Rotterdammer.

‘Sint-Petersburg, zondagmiddag 13 maart 1881’. Dat Trix van Bennekom de biografie van David Hausdorff begint met deze regel, illustreert haar aanpak. Een aanpak die we kennen van haar boek Abraham. Kroniek van een politieke dynastie (2018). De combinatie van een persoonlijke geschiedenis en de grote geschiedenis levert ook nu weer een bijzonder boek op.

Op die dertiende maart in 1881 kwam tsaar Alexander II bij een aanslag om het leven. Al kwamen de daders uit een revolutionaire groepering, de Nihilisten, de Joodse gemeenschap in Rusland kreeg de schuld. Drie jaar lang werden Russische Joden door volksmassa’s mishandeld en vermoord. De eerste grote pogroms in de moderne tijd.

Vanuit Rusland en aangrenzende gebieden kwam een grote stroom vluchtelingen op gang. De meeste vluchtelingen wilden naar Amerika.
Rotterdam kreeg de bijnaam ‘Warschau aan de Maas’, zo veel mensen kwamen vanuit het Oosten in de hoop in te kunnen schepen naar het Gouden Land.
Tussen 1818 en 1914 verhuisden 2,5 miljoen Joden uit Oost-Europa naar de Verenigde Staten.

Ook een deel van de familie Hausdorff, woonachtig in Polen, dicht bij de Russische grens, besloot naar het Westen te gaan. Het geweld kwam steeds dichterbij.
Na eerst in Duitsland gewoond te hebben, gingen twee zonen Hausdorff in 1883 naar Rotterdam. Daar wordt op 2 november 1901 David Hausdorff geboren.

Het is verleidelijk om maar te blijven vertellen over geschiedenis die de achtergrond vormt voor het verhaal over deze huisarts. En dan moet je nog beginnen aan de verhalen over de Joodse gemeenschap in Rotterdam voor de oorlog, over de oorlogsjaren, over de onderduik van het gezin Hausdorff vanaf 1943, over de wederopbouw van diezelfde Joodse gemeenschap na de oorlog.

Wil je aan de hand van een citaat laten zien hoe Van Bennekom in één alinea de stemming in de Joodse gemeenschap vlak na de oorlog weet samen te vatten:
‘De Duitse bezetter had in Nederland niet alleen meer dan 100.000 Joden de dood ingejaagd, ook het eeuwenoude Joodse leven was weggevaagd. Synagogen, ziekenhuizen, scholen, weeshuizen, bejaardenhuizen, bedrijven, woonhuizen, winkels; alles was in beslaggenomen en geplunderd, religieuze, sociale en culturele organisaties waren opgeheven. Waar te beginnen? En had het nog wel zin de Joodse gemeenschap opnieuw op te bouwen? De anti-Joodse stemming die in de eerste maanden na de bevrijding in Nederland heerste, deed het ergste vrezen voor de toekomst: zouden Joden niet altijd tweederangsburgers blijven?’

Maar verstandiger is het om nu maar gewoon te stoppen en te zeggen: lezen!

Studio Rashkov, Rotterdam, 2024
ISBN 9789083320434

image_pdfimage_print
Bookmark and Share

Comments

Leave a Reply

What is 16 + 4 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)

 • About

  Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress. Read more...
 • Support

  Rozenberg Quarterly does not receive subsidies or grants of any kind, which is why your financial support in maintaining, expanding and keeping the site running is always welcome. You may donate any amount you wish and all donations go toward maintaining and expanding this website.

  10 euro donation:

  20 euro donation:

  Or donate any amount you like:

  Or:
  ABN AMRO Bank
  Rozenberg Publishers
  IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
  BIC ABNANL2A
  reference: Rozenberg Quarterly

  If you have any questions or would like more information, please see our About page or contact us: info@rozenbergquarterly.com
 • Like us on Facebook

 • Archives