Machteld Leij ~ Joseph Sassoon Semah in Museum De Domijnen

No comments yet

Joseph Sassoon Semah Being Touched by an Angel Just Before Birth tot 16 februari in Musem De Domijnen, Linge 5, Sittard

Hart – Alles over kunst. Nummer 200.  De in Bagdad geboren joodse kunstenaar Joseph Sassoon Semah kwam in 1981 in Amsterdam wonen, na omzwervingen via Tel Aviv, Parijs, Londen en Berlijn. Van de meest prachtige, maar soms ook beladen materialen en vormen maakt hij installaties en geeft hij performances. Drijvende kracht in zijn symbolische werk is zijn eigen leven en de verdwenen joodse cultuur van het Midden-Oosten.

Dat kunstenaar Joseph Sassoon Semah (1948, Bagdad) niet altijd de aandacht kreeg die hij verdient, zou weleens kunnen komen door de religieuze onder- en boventoon in zijn werk. Religie ligt niet goed in de moderne kunst. Want die kunst zou rationeel en universeel moeten zijn. Maar Semah, joods en geboren in Bagdad, ziet dat heel anders. De moderne kunst barst van vormen die ten minste toch familiair zijn aan aspecten van joodse religie en geschiedenis. Het duidelijkste voorbeeld is het werk van Barnett Newman. Diens abstracte schilderijen met vlakken en banen zijn in Semahs ogen te vergelijken met de stroken op het witte gebedskleed van zijn grootvader, die opperrabijn was in Bagdad. Die blauwe stroken corresponderen met het abstracte werk van Newman, meent Semah. Hij verwerkt in zijn installatie NelLAH (The closing of the gates (Open closed) uit 1987 gebedsmantels, schildersdoek en deuren. Ernaast zette hij kartonnen dozen waarin ooit Blue Band, een margarinemerk, was verpakt.

In het rationele westen – in dit geval Nederland – is religie uit de kunst gefilterd. Maar Semah ziet, benadrukt en herijkt beeldelementen die terug te leiden zijn tot religie, tot de joodse traditie. Museum De Domijnen richtte Semahs overzichtstentoonstelling Being Touched by an Angel Just Before Birth in. Het vroegste werk stamt uit de jaren zeventig, het meest recente is van vorig jaar. De tentoonstelling is onderdeel van een langer lopend project, met performances en exposities in onder meer het Joods Historisch Museum. Waar andere kunstenaars nog weleens groeispurts doormaken, is het werk van Semah enorm consistent. Zijn installaties en tekeningen zijn tegelijk tijdloos en eigentijds. Als je niet naar de titels kijkt, zou je niet weten of een werk uit de jaren zeventig is, of dat het juist het atelier van de kunstenaar heeft verlaten.
De beelden die Semah maakt zijn voetnoten bij zijn teksten. Zijn materiaalgebruik is meesterlijk: zwaar geroeste vormen in cortenstaal zijn geometrisch, maar met hun roest ook een symbool van de verglijdende tijd. Glazen platen liggen gerangschikt volgens de plattegrond van een Duitse synagoge die tijdens de Kristallnacht werd vernietigd. Ze steunen op bronzen dingo’s. Honden zijn christelijk, associeert Semah, en dingo’s zijn bijzonder, omdat ze zich juist weer ontworsteld hebben aan de mensenwereld en opnieuw wild zijn geworden.

Lees verder: https://hart-magazine.be/expo/joseph-sassoon-semah-in-museum-de-domijnen

image_pdfimage_print
Bookmark and Share

Comments

Leave a Reply

What is 18 + 3 ?
Please leave these two fields as-is:
IMPORTANT! To be able to proceed, you need to solve the following simple math (so we know that you are a human) :-)


 • About

  Rozenberg Quarterly aims to be a platform for academics, scientists, journalists, authors and artists, in order to offer background information and scholarly reflections that contribute to mutual understanding and dialogue in a seemingly divided world. By offering this platform, the Quarterly wants to be part of the public debate because we believe mutual understanding and the acceptance of diversity are vital conditions for universal progress. Read more...
 • Support

  Rozenberg Quarterly does not receive subsidies or grants of any kind, which is why your financial support in maintaining, expanding and keeping the site running is always welcome. You may donate any amount you wish and all donations go toward maintaining and expanding this website.

  10 euro donation:

  20 euro donation:

  Or donate any amount you like:

  Or:
  ABN AMRO Bank
  Rozenberg Publishers
  IBAN NL65 ABNA 0566 4783 23
  BIC ABNANL2A
  reference: Rozenberg Quarterly

  If you have any questions or would like more information, please see our About page or contact us: info@rozenbergquarterly.com
 • Like us on Facebook

 • Archives